Η Barossa Valley είναι μια από τις σημαντικότερες περιοχές της Αυστραλίας. Ανήκει στην νότια Αυστραλία και βρίσκεται 70 χιλιόμετρα βόρεια της Αδελαΐδας. Η οινική βιομηχανία της περιοχής ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα με τα Seppeltsfield, Henschke και Yalumba να κυριαρχούν μέχρι τις μέρες μας. Η Αυστραλία αποικήθηκε από ευρωπαίους και για αρκετά χρόνια τα κρασιά που παρήγαγε η χώρα ήταν γλυκά, όπως port, sherry και muscat, μιας και η «μητέρα» Αγγλία κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες από αυτά. Μέχρι το 1929, το 25% του συνόλου της παραγωγής προερχόταν από τη Barossa Valley.
Το κοσμοϊστορικό γεγονός ήρθε το 1947 όταν ο Colin Gramp, επηρεασμένος από όσα είδε στην Napa Valley, έκανε το πρώτο ξηρό ερυθρό κρασί κυρίως από Shiraz με λίγο Cabernet Sauvignon επαναπροσδιορίζοντας στην ουσία ολόκληρη την οινική βιομηχανία της Αυστραλίας. Με αυτό το γεγονός σαν αφετηρία, το 1951 οινοποιήθηκε το σημαντικότερο ίσως ερυθρό κρασί της χώρας από το Penfolds, το Grange Hermitage. Την επόμενη χρονιά, το 1952, στο οινοποιείο Henschke βγήκε ένα single vineyard Shiraz με όνομα Mt Edelstone, ενώ το 1958 βγήκε αυτό που αποτελεί μέχρι σήμερα το καλύτερο Syrah εκτός Ροδανού, το Hill of Grace. Όλα είχαν βρει το δρόμο τους πια.
Η Αυστραλία αποτελεί χώρα του νέου κόσμου και επομένως λείπουν οι αγκυλώσεις της Ευρώπης. Έτσι, οι επόμενες δεκαετίες ήταν γεμάτες πειραματισμούς και έρευνες για την εύρεση των καλύτερων συνδυασμών αμπελώνων, τοποθεσιών και ποικιλιών. Παρά τις εξαιρετικές επιτυχίες με τα Riesling στην Eden Valley και τις ερυθρές οινοποιήσεις στις πιο ψυχρές περιοχές της, η Barossa Valley φημίζεται για το πληθωρικό κόκκινο κρασί. Ίσως αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας όταν μιλάμε για Αυστραλία. Shiraz με πυκνό κόκκινο μωβ χρώμα, ώριμα κόκκινα φρούτα και μεγάλο ποσοστό αμερικάνικων βαρελιών που προσδίδουν ένα γλυκύτερο χαρακτήρα καρύδας. Τα κρασιά είναι εξίσου πληθωρικά στο στόμα με υψηλό αλκοόλ, πολλές και ζουμερές τανίνες. Τα κρασιά της Barossa όμως δεν είναι μόνο αυτά, μιας και εδώ θα βρείτε αιωνόβιους αμπελώνες και οινοποιούς με μια πιο ευρωπαϊκή προσέγγιση, καθώς και κρασιά φινετσάτα που θα τρίβετε τα μάτια (ή τη γλώσσα) σας.