Υπάρχουν όντως… πορτοκαλί κρασιά; Μα, φυσικά! Και τελευταία αποκτούν όλο και περισσότερη αναγνώριση ανάμεσα στους οινόφιλους – αρχάριους ή μη. Καταρχάς, ποια η σχέση τους με τα πορτοκάλια; Η απάντηση είναι: καμία, αν εξαιρέσεις ίσως το χρώμα!
Σημειώστε ότι ένα orange κρασί προέρχεται από λευκά σταφύλια. Επειδή οι φλούδες και τα κουκούτσια περιέχουν πικρά και στυφά στοιχεία (όπως φαινόλες και τανίνες), η συνήθης πρακτική κατά τη λευκή οινοποίηση είναι να αφαιρούνται και να μένει μόνο ο χυμός του φρούτου. Αντίθετα, ένα πορτοκαλί κρασί είναι ένα είδος λευκού κρασιού που προκύπτει αν αφήσουμε τα στέμφυλα (δηλαδή τις φλούδες) και τα κουκούτσια λευκών σταφυλιών σε επαφή με τον χυμό τους – τον μούστο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να έχει ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα αντί για λευκό, καθώς συγκεντρώνει τις φυσικές χρωστικές από τα στέμφυλα… [βλέπε παρακάτω]
+info: Δείτε το σχετικό βίντεο πατώντας στην επάνω δεξιά γωνία της φωτογραφίας.